Românii pot cumpăra și în iunie titluri de stat în programul Tezaur. Care sunt dobânzile anunțate de Ministerul Finanțelor

Românii pot cumpăra și în iunie titluri de stat în programul Tezaur. Care sunt dobânzile anunțate de Ministerul Finanțelor
Ministerul Finanțelor / Sursa foto: Ministerul Finanțelor Publice
Publicat: 07/06/2021, 15:42

Ministerul Finanțelor anunță continuarea programului Tezaur, promovat drept instrument de economisire pentru populați, prin lansarea a trei noi emisiuni de titluri de stat în iunie Fondurile atrase sunt folosite pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice.

Ministerul Finanțelor emite, începând de luni, 7 iunie 2021, trei noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, a transmis instituția, luni, printr-un comunicat de presă. Emisiunile din iunie au maturități de 1, 3 și 5 ani și dobânzi de 2,95%, 3,35% și 3,65%.

Alexandru Nazare: „Reprezintă o modalitate de economisire avantajoasă pentru populație”

Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Potrivit Ministerului Finanțelor, dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune.

În plus, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri.

„Titlurile de stat emise în cadrul programului Tezaur reprezintă, în continuare, o modalitate de economisire avantajoasă pentru populație. De aceea, încurajez toate persoanele fizice care dispun de lichidități să beneficieze de avantajele acestui program și să subscrie pentru titlurile Tezaur prin intermediul unităților Trezoreriei Statului sau ale Poștei Române”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.

Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. Veniturile obținute din investirea în oferta de economisire lansată de Ministerul Finanțelor sunt neimpozabile.

Titlurile de stat pot fi cumpărate:

  • Între 7 – 28 iunie 2021 de la unitățile Trezoreriei Statului;
  • Între 7 – 24 iunie 2021 pentru mediul rural și 7 – 25 iunie 2021 pentru mediul urban, prin Compania Națională Poșta Română.

Fondurile obținute de Ministerul Finanțelor în calitate de emitent, ca urmare a emisiunii de titluri de stat, vor fi utilizate pentru finanțarea deficitului bugetar și refinanțarea datoriei publice, se arată în cumunicatul instituției.

Prospectul de emisiune și orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate pe: www.mfinante.gov.ro (secțiunea Datorie publică) , www.posta-romana.ro.

Câți bani a atras Ministerul Finanțelor de la populație anul trecut

Potrivit Raportului privind situaţia macroeconomică pe anul 2021 şi proiecţia acesteia pe anii 2022-2024, în anul 2020, prin titluri de stat dedicate populației s-au atrad 6,5 miliarde lei, în cadrul celor două programe de titluri de stat destinate populației TEZAUR (titluri de stat emise prin unități ale Trezoreriei Statului și oficii poștale ale Companiei Naționale „Poșta Română” S.A.) și FIDELIS (titluri de stat emise prin intermediul sistemului bancar).

În prima emisiune Tezaur din 2020, lansată de Ministerul Finanțelor în iulie, aproape 17.000 de români au investit peste 700 de milioane de lei. Emisiunile au avut apoi o frecvență lunară, iar prima emisiune de titluri de stat Tezaur din anul 2021 lansată de Ministerul Finanțelor a avut peste 21.400 de investitori care au investit peste 955 de milioane de lei.

Potrivit documentului citat, în anul 2020, necesarul brut de finanțare s-a situat la aproximativ 148.9 miliarde lei , volumul total al împrumuturilor care au fost atrase de Ministerul Finanțelor de pe piețele interne și externe fiind determinat de un nivel al deficitului bugetar estimat la 9,79% din PIB, conform datelor publicate de MF privind execuția preliminată a deficitului bugetului general consolidat la 31 decembrie 2020 (aproximativ 101,9 mld. lei), și de un nivel al datoriei de refinanțat în 2020 în valoare de cca 47,1 miliarde lei.

Conform previziunilor economice din primăvara anului 2021 ale Comisiei Europene, deficitul bugetar al României este prognozat să scadă în 2021 la -8% din PIB, de la -9,2% în 2020, urmat de o nouă scădere în 2022, la -7,1%.

Pe de altă parte, Comisia prognozează creșterea datoriei publice brute la 49,7% din PIB în 2021, față de 47,3% în 2020, și la 52,7% în 2022.

Comisia Europeană recomandă României să reducă deficitul excesiv  până în 2024.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
14 copii din Buzău au rămas orfani de tată, după un accident cumplit. Cum s-a...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Ungaria a abandonat. Dezastru istoric pentru Viktor Orban. Maghiarii au înlemnit
Prognoza meteo actualizată. Canicula se extinde în mai multe județe. Harta cu zonele fierbinți
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Cum au murit bogații lumii pe iahtul nauragiat în apele Siciliei
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Suntem cu un pas mai aproape de implanturile care să trateze epilepsia